Transforma-ti pasiunea pentru frumusete in privilegii reale! Creeaza-ti cont si primesti instant 15 Puncte de Fidelitate, echivalentul a 7.5 lei. Imbratiseaza stralucirea si bucura-te de avantajele exclusivitatii noastre!

Obiceiuri și tradiții de Mărțișor

Obiceiuri și tradiții de Mărțișor

Mărțișorul, un festival ancestral ce marchează sosirea primăverii, este una dintre cele mai adânc înrădăcinate tradiții culturale. Această sărbătoare are o istorie bogată și se desfășoară tradițional pe 1 martie în Moldova și România, însă obiceiuri similare de întâmpinare a primăverii pot fi întâlnite și în diverse alte țări balcanice. În această zi de sărbătoare, oamenii marchează trecerea de la iarna aspră la primăvara plină de viață, exprimând bucuria reînvierii naturii și a speranței pentru un viitor plin de prosperitate. Tradițional, mărțișoarele, mici amulete împletite din fire roșii și albe, sunt oferite ca simbol al norocului și al sănătății, iar acest gest devine un mod de a celebra solidaritatea și comunitatea.

 

POVESTEA LUI MĂRȚIȘOR - OBICEIURI ȘI TRADIȚII

Numele sărbătorii provine de la cuvântul moldovenesc „Martie”. În această lună a început numărătoarea inversă a noului an calendaristic pe vremuri. Odată cu apariția primăverii, natura a prins viață, iar oamenii s-au bucurat de triumful ei asupra iernii mohorate și reci.

Din cele mai vechi timpuri, în prima zi de primăvară în România și Moldova, se obișnuiește să se dăruiască mărțișoare - talismane pentru fericire și noroc în Noul An. Pot fi sub formă de flori, inimioare, clopoței sau omuleți, predominând combinația de culori roșu și alb.
 


Oferă de Mărțișor bijuterii din argint ce transmit sentimente. Întră pe pagină noastră www.elmio.ro și descoperă cele mai frumoase mărțișoare din argint pentru cei dragi. Alege din gama noastră de pandantive, cercei, coliere, brățări sau seturi. Toate bijuteriile vin decorate cu acel șnur împletit de culoare roșu și alb, numai bine de oferit cadou de Mărțișor.

Potrivit arheologilor, tradiția de a oferi mărțișoare a existat acum 8.000 de ani. Se crede că aceste două culori (roșu și alb) din aceste amulete de primăvară servesc ca simbol al războiului și al păcii, reflectând esența zeului Marte, după care luna Martie a fost numită în Roma Antică.

Există o altă explicăție, conform căreia roșul și albul sunt culori sacre, adesea folosite în diferite ritualuri. Firele de mărțișor albe ca zăpada simbolizează puritatea și inocența, precum și o conexiune cu lumea cealaltă.

Culoarea roșie din această amuletă, dimpotrivă, servește ca o reflectare a vitalităii și a energiei. Combinația acestor culori simbolizează legătura dintre principiile pământești și cerești, a căror combinație dă naștere vieții.

Ce mărțișoare să oferi de 1 Martie sau 8 Martie? Iată câteva sugestii:

 


În România există o legendă despre Baba Dokia de Martie care se ridică cu turma ei la munte și acolo țese firul anului, așa cum grecoaica Moira țese firele sorții. Potrivit acestei legende, Baba Dokia se plimbă în munți timp de 12 zile, scuturând zăpada de pe 12 dintre hainele ei de piele de oaie. Prin urmare, mărțișorul este purtat cel mai adesea pentru același număr de zile.

Legendele ulterioare despre Mărțișor explică deja schema de culori a amuletei într-un mod diferit. Componenta sacră a sărbătorii de primăvară a dispărut deja în fundal.

Potrivit acestora, culoarea albă simbolizează ghiocelul, iar roșul simbolizează sângele stacojiu al Primăverii care a fost rănit de iarna care fugea cu un fragment de gheață. Tot în aceste legende, albul reprezintă o iarnă cu zăpadă, iar roșul reprezintă un soare limpede de primăvară, datorită căldurii căreia natura renaște după hibernare.

Fapt interesant! Analogul bulgar al mărțișorului moldovenesc se numește Martenita, în cinstea lui Baba Marta, reprezentând imaginea fabuloasă a Primăverii.
 


 

LEGENDELE MĂRȚIȘORULUI

Cea mai populară legendă din Moldova despre Mărțișor este legată de ghiocel. Într-o zi, în timp ce mergea prin pădure, Primăvara a văzut o floare frumoasă spărgând prin zăpadă, hotărând să-l ajute, a început să curețe pământul din jurul lui.

Astfel de acțiuni ale primăverii au înfuriat iarna și ea a cerut viscol. De la un vânt puternic și rece, floarea a căzut, însă, primăvara a încercat să o salveze acoperind-o cu ea însăși. În același timp, ea s-a înțepat într-un tufiș de spini și o picătură din sângele ei stacojiu l-a reînviat pe ghiocel.

Așa că primăvara nu numai că a salvat floarea, dar a învins și iarna. De aici s-a născut obiceiul Mărțișorului în Moldova și România de a dărui amulete, personificand ghiocelul și sângele stacojiu al Primăverii, care l-a salvat.
 

          


În imensitatea României este mai răspândită legenda despre Mărțișor, potrivit căreia chipeșul tânăr Făt-Frumos a salvat Soarele, furat de Șarpe. Luminatorul strălucitor, mântuit de cel bun, s-a înălțat din nou la cer și a venit primăvara pe pământ. De sub zăpadă au apărut primii ei vestitori - ghioceii.
Citeste si: Mărțișoare din argint


Dar tânărul nu a mai văzut această frumusețe, din moment ce a murit din cauza rănilor primite în lupta cu Șarpele. În amintirea faptei sale, oamenii țes mărțișoare din fire roșii și albe, simbolizând sângele eroului și frumusețea florilor de primăvară.

Există, de asemenea, o legendă care reprezintă intriga combinată a acestor două povești. Potrivit lui, Făt Frumos a fost cel care a salvat ghiocelul de vrăjile malefice ale iernii, dând lumii primăvara căldură și frumusețe.
 


Alege să dăruiești pandantive Mărțișoare din argint, cele mai iubite mărțișoare din acest an sunt medalioanele care se deschid. Acest model face caă dragostea față de persoanele dragi să fie într-un medalion fie oval, rotund sau în formă de inimă. Optează pentru asemenea martisoare deosebite din argint.

Obiceiuri și tradiții de Mărțișor

Descoperirile arheologice confirmă rădăcinile străvechi ale mărțișoarelor moldovenești. Primele bijuterii au fost făcute din pietricele vopsite în roșu și alb și purtate la gât ca niște mărgele. Din cele mai vechi timpuri și până astăzi, în Moldova, România și o serie de țări balcanice, un astfel de talisman a fost întotdeauna considerat un simbol al primăverii, fertilității, prosperității și fericirii.

În primele izvoare scrise, mărțișorul este menționat ca o amuletă de primăvară, constând dintr-o monedă de aur sau argint suspendată pe un fir roșu. În România, un astfel de ornament era purtat la gât de fete în primele 2 săptămâni ale lunii Martie.

Mărțișorul modern moldovenesc se oferă sub formă de bijuterie și accesorizat cu cele 2 fire roșii și albe, legate între ele și decorate cu o fundă. În Moldova, astfel de bijuterii sunt purtate ca broșă sau butoniere în jurul inimii pe tot parcursul lunii Martie.
Descoperă cele mai frumoase brose din argint, click aici.

 


Se spune că un astfel de farmec atrage sănătatea și bunăstarea proprietarului său.
Durata purtării unui mărțișor poate varia semnificativ în funcție de regiune.

 

Amuleta poate fi purtată:

  • 3, 9, 12, 25 de zile;

  • înainte de întâlnirea cu prima pasăre/șarpe de primăvară;

  • înainte de apariția primului ghiocel;

  • până la primele inflorescențe pe pomi fructiferi.

 

După îndepărtarea decorului ( a firului de mărțișor), puteți fie să-l ascundeți sub o piatră, fie să-l agățați de un copac unde au apărut deja primele frunze. De asemenea, în unele regiuni, se obișnuiește să se arunce amuleta pe acoperișul casei.

În Moldova, firele de martisoare sunt de obicei agățați de pomi fructiferi înfloriți pe 31 Martie, în timp ce își pun o dorință prețuită. Există, de asemenea, credința că, dacă există o recoltă bogată pe copacul unde fata și-a agățat firul de martisor, atunci fericirea în dragoste nu o va ocoli. Adesea, o plantă de apartament este decorată cu un astfel de talisman la sfârșitul lunii Martie, astfel încât norocul și prosperitatea să nu părăsească casă.

Cumpără mărțișoare din argint online, realizate din argint 925 de inaltă calitate și oferă celor dragi bijuterii cu adevărat speciale. Domnii oferă mărțișoare soție, mamei, iubitei, fiicei, colegelor de birou sau profesoarelor. Fiecare persoană din viața ta este specială, așadar, alege un Mărțișor pentru fiecare. Poți opta pentru un pandantiv în formă de copacul viețIi sau pandantiv inimă să ii arăți dragostea pe care i-o porți. De Mărțișor, de obicei, cele mai oferite bijuterii sunt pandantivele din argint, dar poți opta și pentru cercei din argint coliere, bratari sau un set frumos în formă de florare.

Nu uita că toate bijuteriile achiziționate de la noi vin ambalate frumos pentru ca tu să le poți oferi persoanelor dragi din viața ta. Suntem aici să te sfătuim și să te ajutăm să alegi cele mai frumoase Mărțișoare din argint.
 



Vezi si alte articole elmio:

Postarea urmatoare Postarea anterioara

Suport clienti 🕒 Luni - Vineri | 10:00 - 18:00 🕒

+40770855133 contact@elmio.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!